Kinderboerderij Mikerf
Eva Baets werkt al 23 jaar bij kinderboerderij Mikerf, eerst als educatief medewerker, nadien als coördinator. En er moet heel wat gecoördineerd worden, want op de kinderboerderij is er waanzinnig veel te doen. De kinderboerderij werd in 1991 opgestart onder impuls van de gemeente. Het beheer ervan werd in handen van maatwerkbedrijf Aralea vzw gelegd. “Dat betekent dat niet alleen kinderen hier de tijd van hun leven hebben, maar dat ook personen met een mentale handicap met fierheid kunnen meewerken aan het succes ervan”, zegt Eva niet zonder enige trots.
De boerderij als leerschool
“Elke schooldag, jaar in jaar uit, komen er twee klassen op bezoek”, legt Eva uit. “In de beginjaren kwamen de schoolkinderen alleen de boerderijdieren bekijken, vandaag de dag is een bezoek aan de boerderij uitgegroeid tot een populaire doe-dag: brood bakken, chocopasta en boter maken, vogelhuisjes timmeren tot zelfs de stallen mee uitmesten. Op de inschrijfdag voor klassen zijn alle plaatsen voor een heel schooljaar in enkele uren uitverkocht. We moeten elk jaar vele juffen teleurstellen…” Ook buiten de schooluren kunnen kinderen volop komen proeven van het boerenleven.
Mikerf organiseert tal van losse activiteiten op woensdagnamiddag en meerdaagse boerderijkampen tijdens de paas- en zomervakantie.
De boerderij als werkplaats
Personen met een mentale handicap die moeilijk mee kunnen in maatwerkbedrijven -de vroegere beschutte werkplaatsen- kunnen op de boerderij terecht. “We brengen onze mensen de basisprincipes van tewerkstelling bij: op tijd komen, opgelegde taken aanvaarden… Ons einddoel is hen klaar te krijgen voor betaald werk bij een maatwerkbedrijf.”
In de brasserie werken ook mensen met een mentale handicap, maar dan op het niveau van maatwerkbedrijven. “Onder begeleiding van een chef-kok en een aantal chef-assistenten zorgen zij ervoor dat iedereen hier terecht kan voor een verfrissend drankje of een overheerlijke snack.
In totaal zijn er 38 mensen met een handicap werkzaam op de boerderij en brasserie, maar uiteraard niet allemaal tegelijk”, glimlacht Eva.
De boerderij als toeristische trekpleister
Iedereen kan hier elke dag vrij op bezoek komen. En dat gebeurt massaal. “We kunnen wel stellen dat de boerderij en de brasserie volk trekt, véél volk”, lacht Eva, “en al zeker tijdens de grote feesten die we organiseren: het oogstfeest, het schaapscheerfeest…
Gelukkig kunnen we dan altijd rekenen op de vele vrijwilligers om alles mee in goede banen te leiden.”
Het twaalfkoppige bakkersteam, ook vrijwilligers trouwens, bakt van maart tot oktober één keer per maand lekker vers brood.
“Gemiddeld verkopen we op zo’n dag 300 broden aan de aanwezige bezoekers”, zegt Eva. “Buiten brood verkopen we in ons winkeltje nog andere verse producten: melk van onze koeien, waanzinnig lekker schepijs op basis van die melk, confituur van ons eigen fruit… Onze werknemers zijn zo fier als een gieter als bezoekers complimentjes geven over de gekochte producten. Voor die glimmende gezichten doe je het toch allemaal, niet?” Zo is dat, Eva.
Combineer je bezoek aan de kinderboerderij met een wandeling rond de vijver in park De Mik en ontdek de historische torenpoort.